Menu
Close

Conducatori auto ADR - Transport marfuri periculoase

Conducatori auto ADR


Conducatorii vehiculelor care transporta marfuri periculoase definite in Anexele la Acordul European referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (ADR), la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa detina un certificat A.D.R., eliberat de Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutiera Romana – A.R.R. Candidatii se pot inscrie pentru pregatire initiala in vederea obtinerii certificatului ADR, dar si pentru pregatire periodica. Pregatirea periodica trebuie efectuata in termenul de 12 luni care precede expirarea certificatului ADR detinut. Pregatirea conducatorilor auto care transporta marfuri periculoase este obligatorie si se va urma in functie de necesitatile candidatilor, A.D.R. cuprinzand urmatoarele module:
Conducatori auto ADR – COLETE (curs de baza)

Conducatorii auto ai vehiculelor care transporta marfuri periculoase trebuie sa urmeze un curs de baza care are drept obiective principale informarea conducatorilor auto asupra riscurilor inerente ale transportului de marfuri periculoase, prezentarea notiunilor de baza pentru reducerea riscurilor producerii unui eveniment, in caz de incident sau accident sa fie capabil sa ia masurile necesare de protectie si siguranta.

Cursul are durata de 18 ore pentru solicitantii de pregatire initiala si de 9 ore pentru cei care urmeaza pregatire continua.

Conducatori auto ADR – CISTERNE

Conducatorii auto ai vehiculelor care transporta marfuri periculoase in cisterne fixe sau demontabile, cu o capacitate mai mare de 1m3, conducatorii de vehicule – baterie cu o capacitate totala mai mare de 1m3 si conducatorii vehiculelor care transporta marfuri periculoase in containere-cisterna, cisterne mobile sau CGEM (containere de gaza cu elemente multiple) cu o capacitate individuala mai mare de 3m3 pe o unitate transport, trebuie sa urmeze, in plus fata de cursul de baza , un curs de specialitate pentru transportul in cisterne.

Conducatori auto ADR – CLS I

Conducatorii auto ai vehiculelor care transporta marfuri sau obiecte explozive, trebuie sa urmeze, in plus fata de cursul de baza, un curs de specializare pentru transportul marfurilor din aceasta clasa (CLS. 1).

Cursul are durata de 8 ore pentru solicitantii de pregatire initiala si de 4 ore pentru cei care urmeaza pregatire continua.

Acte necesare si conditii de inscriere

Pentru a se inscrie la cursurile de pregatire initiale, candidatii trebuie sa detina permis de conducere valabil, eliberat sau recunoscut de autoritatea competenta din Romania, pentru cel putin una dintre categoriile de vehicule: B, C1,C,Tr, BE, C1E,CE.

In vederea participarii la cursurile de pregatire candidatii vor depune un dosar continand urmatoarele acte:

 1. cerere;
 2. act de identitate, in copie;
 3. permis de conducere, in copie;
 4. aviz medical si psihologic, in copie, necesare si ulterior in vederea angajarii.;
 5. dupa caz, certificat A.D.R. detinut, in copie.

Examinare

Examenul cuprinde urmatoarele probe:

 1. pentru cursul de baza: un chestionar cu 30 de intrebari cu variante multiple de raspuns, care trebuie rezolvate in 30 de minute;
 2. pentru cursurile de specializare (transport in cisterne sau marfuri din cls. I): cate un chestionar cu 20 de intrebari cu variante multiple de raspuns care trebuie rezolvate in 20 de minute. Pot sustine examenul pentru cursurile de specializare doar candidatii care au promovat proba pentru cursul de baza si cei care isi extind categoriile de valabilitate ale certificatului ADR.

Candidatii sunt considerati admisi daca au raspuns corect la cel putin 70% din intrebarile aferente fiecarui chestionar.

ELIBERAREA CERTIFICATELOR (ATESTATELOR) PENTRU


CONDUCATOR AUTO ADR

In vederea eliberarii certificatului de competenta profesionala, solicitantul depune la sediul Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R. urmatoarele documente:

 1. cerere;
 2. carte de identitate in termen de valabilitate, in copie xerox;
 3. permis de conducere in termen de valabilitate, in copie xerox;
 4. dovada achitarii tarifului de eliberare;
 5. o fotografie color.