Menu
Close

Cum sa imi iau permisul auto

Cum sa imi iau permisul auto

Ai visat la carnetul de sofer? Iti prezentam o lista cu pasii care trebuie sa ii urmezi ca sa obtii rapid permisul auto

1. Indepliniti urmatoarele conditii?

a) sa aveti varsta de cel putin:
– 16 ani impliniti, pentru subcategoriile A1 si moped;
– 18 ani impliniti, pentru categoriile A, B, C, CE;
– 21 de ani impliniti, pentru categoriile D;
b) sa urmati un curs de pregatire teoretica si practica la scoala noastra de soferi;
c) sa fiti apti din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicitati examinarea;
d) sa nu fi fost condamnat(a), prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie sau de furt al unui autovehicul;
e.sa fiti declarati admisi in urma sustinerii examenului auto cu politia – atat proba teoretica (examenul auto pe calculator), cat si cea practica (traseul) pentru categoria / subcategoria dorita.

2 . Scoala de soferi, instructorul si pretul potrivit
Alegerea scolii de soferi este un pas important, poate cel mai important in demersul dumneavoastra de obtinere a permisului de conducere.
Iata de ce trebuie sa ne alegeti:
O scoala buna = un viitor sofer bun
Principalele motive pentru care trebuie sa fiti atenti cand alegeti scoala de soferi si instructorul sunt:
– la terminarea scolii de soferi e de preferat sa stiti ceva mai mult decat niste notiuni de baza, privind conducerea unei masini;
– nimeni nu isi doreste un instructor neserios care sa nu vina la orele de conducere prestabilite; dar nici masini uzate care se defecteaza cand ti-e lumea mai draga!
Odata ce ati hotarat sa incepeti scoala de soferi, o mica sondare a posibilitatilor ar fi utila.
Scoala noastra de soferi are o varietate mare de vehicule (si puteti opta pentru vehiculul preferat). Daca stiti deja ce masina urmeaza sa conduceti, iar scoala noastra de soferi dispune de respectiva masina puteti sa faceti scoala deja pe modelul respectiv, pentru a va fi mai usor dupa. Deasemenea, scoala noastra este dotata cu sali de cursuri destinate studiului teoretic precum si cu calculatoare ce sunt folosite pentru acomodarea cursantului cu metoda actuala de examinare.
DE CE NOI?
Pentru ca suntem profesionisti in ceea ce facem, pentru ca ne pasa si vrem ca tu sa fii multumit si sa revii!
Ceea ce am realizat pana acum, sunt doar rezultate speciale – si nu am spus noi asta! Privind gradul ridicat al promovabilitatii scolii noastre, marturie sta diploma de performanta cu locul I pe judetul Timis obtinuta in anul 2009 si 2010. Am pus suflet in tot ceea ce am realizat, de aceea produsul final a satisfacut intotdeauna clientul. Atuurile noastre fata de concurenta sunt CALITATEA SI PROMPTITUDINEA!

DE CE NUMAI NOI?

Filosofia companiei noastre se bazeaza pe o misiune si valori clare. In spiritul acestora, personalul nostru actioneaza intotdeauna cu hotarare, combinata cu un maximum de orientare spre client si serviciile prestate.
Valoarea noastra de baza este reprezentata de oameni foarte experimentati si calificati ce dezvolta si sustin servicii de calitate.

3. Inscrie-te la scoala de soferi
1: Cand veniti la noi, pentru inscriere trebuie sa aveti urmatoarele:
– buletin/carte de identitate in original pentru a va confirma identitatea;
– banii pentru prima rata;
Faza 2: La sediul scolii noastre de soferi:
– veti putea alege pe ce masina sa faceti scoala de soferi si instructorul (in caz ca v-a fost recomandat vreunul in prealabil);
– Completati un formular de inscriere + banii si BI/CI (de la faza 1).
Faza 3: Apoi scoala noastra de soferi va:
– ofera caietul cursantului;
– informeaza unde va puteti efectua testul psihologic (de regula testul psihologic trebuie efectuat inainte de a incepe orele de conducere);
– informeaza unde si in ce zile puteti sustine testul initial de legislatie rutiera (care trebuie de asemnea sustinut inainte de a incepe orele de conducere);
– informeaza unde puteti sustine simulari de teste auto pe calculator pentru a va obisnui cu metoda de examinare;
– informeaza ce alte acte mai trebuie sa aduceti pe parcursul scolii de soferi pentru a va completa dosarul;
– programeaza primele ore de conducere in functie de orarul dumneavoastra.
4. Testul psihologic
Inainte de a incepe pregatirea practica (adica orele de conducere) trebuie sa treceti de testul psihologic. Testul psihologic, in mod obisnuit, consta dintr-un test scris si o proba practica.
Proba scrisa presupune rezolvarea unor teste creion-hartie (atentie concentrata, distributiva, spirit de observatie, logica) ;
Proba practica va testeaza din punct de vedere aptitudinal pentru functia de conducator auto (capacitatea de invatare, memoria operanta, timpul de reactie, psihoreactivitate motorie, rezistenta la presiunea timpului etc).
Examenul psihologic are drept scop principal evaluarea aptitudinii/inaptitudinii subiectului pentru obtinerea permisului de conducere.
Evaluarea psihologica este obligatorie in vederea obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie.
Laboratorul nostru psihologic dispune de personal calificat in domeniul auto care asigura baza de pornire in formarea si consolidarea comportamentelor de securitate rutiera si cresterea fiabilitatii sistemului om-masina.

5. Testul auto preliminar
Conform noilor reglementari, inaintea inceperii pregatirii practice (adica a orelor de conducere) elevii inscrisi la scoala de soferi trebuie sa aiba niste cunostinte minime legislative. In acest sens se sustine un test la sediul scolii noastre de soferi pentru verificarea cunostintelor teoretice.
De regula se administreaza teste de 26 de intrebari (similare cu cele de la examenul auto – proba pe calculator), din care elevul trebuie sa cumuleze minim 22 puncte (pentru a putea incepe pregatirea practica). Dovada promovarii testului cu minim 22 puncte va fi depusa la dosarul auto, alaturi de restul documentelor.

6. Cursuri de pregatire practica
In perioada in care sunteti elevul scolii noastre de soferi trebuie sa urmati si cursurile de pregatire teoretica.
Cursul de pregatire teoretica are o durata de 24 de ore pentru categoriile A si B, 70 de ore pentru categoria C si CE, respectiv 10 ore pentru CE si 66 ore pentru categria D.
Scopul acestor cursuri il reprezinta intelegerea legislatiei, si consta in explicarea detaliata a codului rutier, rezolvarea si explicarea chestionarelor auto (chestionare in conformitate cu noul cod rutier si cu cele care se dau la examenul auto).
Ordonanta Art.23.
5. Pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza de catre profesori de legislatie rutiera si instructori auto atestati de autoritatea competenta (A.R.R.)
Regulament Art. 29
3. Pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, si subcategoria A1, se poate efectua si de catre un instructor auto autorizat in conditiile legii, care a incheiat un contract cu unitatea autorizata in care solicitantul a efectuat pregatirea teoretica.
4. Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice si persoanele care nu au inca varsta minima prevazuta de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni inainte de implinirea acesteia sau daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an inainte de implinirea varstei.
7. Efectuarea orelor de conducere
O parte foarte importanta a pregatirii, in vederea sustinerii examenului auto, este pregatirea practica. Aceasta consta in efectuarea orelor de conducere, sub supravegherea instructorului auto.
Cursurile de pregatire practica (orele de conducere) au o durata de 30 ore pentru categoriile A si B, 40 de ore pentru categoria C si 17 ore pentru categoria CE.
Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 sedinte) elevul trebuie sa invete functiile masinii, sa controleze masina, sa poata merge in conditii de siguranta, sa faca viraje, parcari, garari, intoarceri, precum si plecarea din rampa.
Conform noilor reglementari in vigoare, prima ora de conducere trebuie sa inceapa in poligon, unde instructorul auto trebuie sa invete noul elev manevrele principale si componentele masinii. Durata unei ore de conducere este de 100 de minute cu 10 minute pauza (ora didactica), iar in timpul unei zile un cursant nu poate efectua mai mai mult de 1 sedinta (2 ore legate), datorita faptului ca daca se conduce doar o ora, elevul nu reuseste sa se acomodeze cu masina (timpul nu este suficient pentru acomodare) asa ca efectuarea a doua ore legate (reprezentand 1 sedinta de conducere) intruneste timpul suficient atat pentru acomodare, deprindere cat si atentie maxima. Daca se incearca a se conduce mai mult de 2 ore, elevul incepe sa oboseasca, iar atentia incepe sa i se diminueze datorita lipsei de experienta.
Art. 29 (1) De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a fi inscris la o unitate autorizata in vederea pregatirii teoretice si practice pentru obtinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie sa faca dovada ca este apt din punct de vedere psihologic.
(2) Inainte de a urma cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie sa faca dovada pregatirii teoretice, intr-o unitate autorizata, in vederea obtinerii permisului de conducere.
8. Intocmirea si depunerea dosarului
Dosarul pentru examenul auto se intocmeste pe o perioada mai lunga de timp, procesul incepand odata cu inscrierea la scoala noastra de soferi.
Personalul nostru se ocupa de o mare parte din actele necesare pentru dosar. Insa anumite acte trebuie obtinute chiar de catre elev.
Aveti mai jos lista completa a actelor necesare:
a. Cerere tip de inscriere la scoala de soferi si Fisa scolarizare (se primesc si se completeaza la scoala de soferi);
b. Caietul cursantului (carnetul de elev al scolii),trebuie sa il aveti cu voi la toate orele de teorie si conducere. Pe carnet, profesorul de legislatie cat si instructorul auto trebuie sa va treaca fiecare sedinta de teorie si de conducere.
c. Avizul psihologic obtinut in urma sustinerii testului psihologic. Vezi Pasul 4
d. Fisa medicala;
Scoala noastra de soferi ofera posibilitatea efectuarii testului psihologic “in house”(la sediu) si are contract cu o policlinica autorizata care faciliteaza efectuarea fisei medicale in bune conditii scutind astfel elevii de alergatura aferenta;
e. Cazier judiciar:
Se obtine de la Politia Judetului unde aveti domiciliul. Are o valabilitate de 6 luni.
Pentru a obtine cazierul judiciar aveti nevoie de un act de identitate, un timbru fiscal de 2 lei. Detaliile complete privind cazierul judiciar le gasiti pe site-ul politiei romane (http://www.igpr.ro/directia_cazier.htm)
f. Alte documente necesare:
– copie dupa actul de identitate (se face la sediul nostru);
– chitanta de examen sala se percepe in functie de categorie si se achita la primarie(trezorerie) sau oficiu postal: pentru cat.A,A1,B este 5 lei; pentru cat.C,CE,sauD este 24 lei;pentru redobandire permis (indiferent de categorie) este 72 lei; pentru cei care au dat de mai mult de trei ori examen taxa de examinare sala este de 72 lei/categorie.
– chitanta C.E.C. sau B.C.R. de 68 lei pentru confectionarea permisului de conducere.
9. Examenul auto
Examenul auto este compus din doua parti: una teoretica (test grila) si una practica (traseul). Partea teoretica este compusa din 4 teme ce se gasesc in manualul nostru de legislatie rutiera conceput pentru o invatare mult mai usoara (clik pentru vizualizare manual):
– legislatie rutiera;
– conducere preventiva;
– cunoasterea autovehiculului;
– conducere ecologica.

Testul auto (Sala)
Prima proba a examenului auto, consta in sustinerea unei probe teoretice, cunoscuta si sub denumirea de sala. Pentru obtinere permis categoria B: Testul auto consta dintr-un chestionar auto de 26 de intrebari grila cu varianta multipla de raspuns (o intrebare poate avea una, doua sau trei variante de raspuns). Pentru a promova acest examen trebuie sa acumulati minim 22 de puncte din cele 26.Pentru obtinere permis categoria C,CE, prima data se va sustine examenul de categoria C, unde se va primi un chestionar auto tot de 26 intrebari grila cu varianta multipla de raspuns (o intrebare poate avea una, doua sau trei variante de raspuns) din care trebuie facute minim 22 puncte. Pentru obtinere permis categoria CE se primeste un chestionar auto de 11 intrebari grila din care trebuie facute minim 9 puncte. Pentru obtinere permis categoria D se primeste un chestionar grila de 26 intrebari cu varianta multipla de raspuns (o intrebare poate avea una, doua sau trei variante) din care se fac minim 22 intrebari. Pentru obtinere permis categoria A se primeste un chestionar grila de 20 intrebari din care trebuie facute minim 17 puncte.
Intrebarile din chestionarul auto sunt din Codul Rutier actual si din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Chestionare in conformitate cu legislatia auto in vigoare gasiti si pe site-ul nostru, respectand structura si stilul intrebarilor care se dau la examenul auto.

Proba practica (Traseul):
Odata promovata proba teoretica, urmeaza sa sustineti proba practica, adica traseul auto,care este programat la o saptamana distanta dupa proba teoretica.
Pentru categoria B:
La acesta proba veti fi asistat de un politist (care va sta pe locul din dreapta) si pentru corectitudinea examenului, in spatele vostru va sta un alt elev.
Examenul auto – proba practica consta in parcurgerea unui traseu si efectuarea unor manevre in trafic (la cererea examinatorului). Odata ce ajungeti la volan, trebuie sa incepeti pregatirea de plecare: reglarea scaunului in functie de pedala de ambreiaj, reglarea oglinzilor si punerea centurii. Apoi cand politistul va zice ca puteti pleca, porniti motorul, trageti frana de mana, bagati masina in viteza si plecati de pe loc.
In timpul examenului mare atentie la:
Pe parcursul traseului fiti atenti: sa pastrati banda; atunci cand schimbati banda sau directia de mers semnalizati; aveti mare grija in a acorda prioritate (aceastea este una din greselile cele mai frecvente ale elevilor).
Exceptand manevrele clasice de mers spre stanga/dreapta, examinatorul va mai poate cere sa executati una din urmatoarele manevre: mersul inapoi, parcarea cu fata, parcarea laterala, gararea (parcarea cu spatele), plecarea din rampa sau intoarcerea din 3 miscari

Tips&Tricks (trucuri) pentru promovarea examenului auto;
– nu lipsiti de la cursurile de pregatire teoretica si practica;
– daca va simtiti nesiguri pe abilitatile voastre de condus luati cateva ore suplimentare de conducere pe care le solicitati la sediul scolii noastre;
– inainte de examen dormiti bine;
– pe parcursul examenului pastrati-va calmul si fiti foarte atent la ce va spune politistul examinator;
– chiar daca ati facut o mica greseala in trafic continuati cu fruntea sus. Pentru schimbarea gresita a vitezei sau pentru ca va “moare” motorul nu va poate pica, daca demonstrati ca a fost o simpla eroare si in rest merge totul bine;
Daca reusiti sa convingeti examinatorul ca stiti sa va descurcati in trafic si nu constituiti un pericol public, permisul este al dumneavoastra.
10. Ridicarea carnetului auto
Odata ce ati fost declarat admis la examenul auto (ambele probe: si cea teoretica si cea practica) permisul dumneavoastra de conducere va ajunge prin posta in maxim 3-5 zile de la promovare sau poate fi ridicat pe baza actului de identitate in original de la Serviciul Regim Premise Conducere si Inmatriculari Autovehicule din cadrul Iulius Mall.

FELICITARI!